Det er ikke helt sant at den internasjonale koalisjonen i Libya har unngått tap. I forrige uke ble et ubemannet helikopter skutt ned av Gaddafis styrker. Nå sies det at robotkrigen over Libya er i gang.

Kristin Bergtora Sandvik ved fredsforskningsinstituttet PRIO forsker på såkalt "cyber war".

  • I forhold til det som har skjedd i Libya vet vi at det i stadig større grad brukes droner og at materialtap ikke er noe nytt. Man mister droner stadig vekk. Men når det gjelder selve bruken av droner, så er det svært mange ting vi ikke vet noe om i dag, eller som vi ikke diskuterer i tilstrekkelig grad. Militærindustrien mener jo at dronene gjør krigen mer human, men jeg tror det i stadig større grad vil være behov for å diskutere hvordan vi fører krig, hvordan vi som samfunn opplever det å føre krig og hvordan krigen oppleves av de sivile som rammes, sier hun.

Hun mener dette også begynner å bli interessant for Norge.

  • Det norske Forsvaret har nå skaffet seg droner, selv om det ennå bare er snakk om papirfly. Og stadig flere land begynner å bruke droner som våpen, så dette er noe vi bør diskutere før vi kommer dit. Den norske droneassosiasjonen ble stiftet i 2008, og de ønsker å håndtere både sivile og militære droner, sier Sandvik.